2010. június 28., hétfő

Japán hatás

Ezt a konyhai szettet egy japán patchwork könyv hatására varrtam a hétvégén. Szeretem ezeket a könyveket. Nem a szabásminták miatt veszem őket, hanem mert egy nálunk életidegennek számító szemlélettel készülnek. Még nem tudom igazán jól megfogalmazni, de talán a harmónia szó többé-kevésbé illik rá... 

A legjobban az uzsonna csomagoló fogott meg, ami eredetileg bentó csomagolónak készült. Ezt én Yoolee répagombjaival dobtam föl kicsit.

Végre használtam az etsyről rendelt szalagokat is...
Ha már japán hatás, akkor meg kell említeni Murakami Haruki japán írót. Talán a legnépszerűbb ma...  és ez eleinte óvatosságra intett (rossz tapasztalataim vannak a közkedvelt írókkal), de végül beleszerettem. Szinte minden fontos regényét lefordították már magyarra. A Birkakergető nagy kaland-tól leesett az állam, de a kedvencem a Táncolj, táncolj, táncolj... ne hagyjátok ki, Murakami fantáziája félelmetes, a stílusa magával ragad...

2010. június 26., szombat

Barátkozás élőkkel, élettelenekkel

Azt hiszem írtam már, hogy mennyire kötődök a tárgyaimhoz (és mennyire nem kötődök az emberekhez) az egyik élettelen barátom az ipodom.  Ő a szótáram, a noteszem, a futótársam, a tanárom, elkészíti a napirendemet, felolvas és zenél, és mióta letöltöttem a BlockFab alkalmazást, azóta vele álmodozok arról, hogy mit is kellene varrni.
Tuti kis program (leírás angolul itt), kb. 50 féle blokkból lehet takarókat szerkeszteni, kiszámítja az anyagszükségletet és megadja a blokkokhoz kiszabandó darabok méreteit (centiméterben is). 
Még nem próbáltam ki, de ha meglesz, leírom a tapasztalataimat. 

Más. Sajnálom, hogy ilyen sok a probléma a kreatív oldalakon. Olvasgatom ezeket a bejegyzéseket, de nem tudok hozzászólni a témához, nem vagyok jó az emberi kapcsolatokban. Még azt sem tudtam eldönteni, hogy jelentkezzek-e az augusztusi találkozóra...


2010. június 21., hétfő

Tarka- barka fonalak


Ezek a képek talán azoknak segíthetnek, akik fontolgatják, hogy az előző bejegyzésemben említett fonalból rendelnek. Szerintem megéri kipróbálni...

Persze a maradékhasznosítás jegyében próbálom beledolgozni a többi pamutomat is, hogy minél színesebb legyen a takaróm (vagyis valaki másé, mert egy ajándék készül..)

Egyébként a véleményem nem sokat számít fonal ügyben, mert mindig 100% pamutból dolgozok, most kezdek tapogatózni a bambusz vagy gyapjú keverék fonalak felé, műszálasról azonban továbbra sem lehet szó... szóval nincs túl sok tapasztalatom.

Letöltöttem egy ingyenes horgolás mintát és vettem mellé egy fizetőset. Lassan egy évre előre elláttam magam horgolnivalóval :-)

2010. június 19., szombat

Pörgős hét

Kész a tűtartó... Ennyi telt most tőlem, mert elég pörgősre sikeredett a hetem: véletlenül három spinning edzésre jelentkeztem és a Nikeplus is három futást ütemezett. (és akkor még nem is beszéltem a TODO alkalmazásról, ami jelezte, hogy eljött az idő egy nagytakarításra...)

Megérkeztek a Barka fonalak és hogy kipróbáljam az összeset, elkezdtem egy blogos körökben eléggé kedvelt mintát horgolni... Igen, igen!  A hatszögekből álló takarót... A gilice fonalakból rendeltem és hááát láttam már igényesebb és könnyebben kezelhető pamutfonalakat... de a gyönyörű színek mindenért kárpótólnak.

Kicsit rákaptam a képregényolvasásra és már a második kötetnél járok a Sandman sorozatból. A jövő héten érkezik a harmadik rész... Utána, megfogadtam, visszatérek a komoly könyvekhez.  Bár most is "olvasok" egyet ... rajongok a hangoskönyvekért, de eddig mindig angol nyelvűeket vettem... a könyvhéten rátaláltam Spiró György egyik novelláskötetére, amit az író olvas fel... Még csak most hallgatom, de az első novella után látszik, hogy mennyire színvonalas munka... bárcsak lenne több is és bárcsak elektronikusan is kaphatóak lennének... persze meglehet, hogy én lennék az egyetlen vevő rá.

2010. június 11., péntek

Első hímzés

Most ne nevessetek ki, de én még soha sem hímeztem. Azt hittem a száröltés valami olyan tudás, ami az emberrel születik, de ma kiderült, hogy nem...
Ez az első művem, a hímzés és a szalaghímzés terén is. ( Akinek megvan A szalaghímzés ábécéje, annak ismerős lehet a minta) Egy tűtartó lesz majd belőle, hogy megőrizzem az utókornak :-).

Ezen a héten egyébként bármit csináltam az balul ütött ki, az összes művemet meg kellett semmisíteni... remélem a jövő hét sokkal jobb lesz.

A hétvégén Nemzetközi Szélnap lesz és ezt mi nem hagyhatjuk ki... Itt a program. Gábor, aki a "mentsük meg a bolygót" projektje irodalmazási szakaszában jár, feltétlenül meg akar nézni egy szélerőművet. Én inkább távolról gyönyörködnék bennük, de hát nincs mit tenni...

Jó hétvégét! Legalább Ti varrjatok, ha már nekem nem lesz időm...

2010. június 7., hétfő

Kényszerpihenő

A hétvégét nyugágyban töltöttem, bokahúzódás miatt :-( de legalább hozzákezdtem a csíkos szoknya horgolásához és az olvasás terén egy új dologgal próbálkoztam, a képregénnyel.

A könyvhéten megszereztem Neil Gaiman-től a Sandman-t, de nem csak azért vettem meg, mert a képregényrajongók körében kultikus mű, hanem mert Gaiman regényei szerintem jók. Nálam első az Amerikai istenek holtversenyben az Anansi fiúkkal, de szeretem a Coraline-t is... Gyerekhorrorban nagyon jó a fickó :-) és az is szimpatikus, hogy a blogján bármikor elérhető, lehet vele beszélgetni... és kedveli Magyarországot.
Ja, igen, a horgolás... A Catania FINE fonal csodálatos, imádom... könnyű vele dolgozni, elég vékony, kellemes tapintású és szép színe van. Persze nem bírtam ki, hogy ne rendeljek én is próbaképp BARKA fonalat. A jövő hét elejére várom...  vagyis nagyon- nagyon várom, mert ha nem javul a lábam, akkor marad a horgolás és az olvasás.

2010. június 2., szerda

Végre befejeztem...

... a vizsgaidőszakot, elég jó jegyeket kaptam ahhoz képest, hogy kiderült, hogy lehet kettest is szerezni szakszöveg-fordításból, sőt tolmácsolásból meg is lehet bukni... szóval elégedett vagyok, ami nagy szó. 

Elkészültem a horgolmányommal, amiről mutatok egy képet, de tudnotok kell, hogy annyiszor bontottam le, hogy csoda, hogy végül úgy-ahogy összeállt. Catania fonalból horgoltam, a színe türkizkék, mert a boltban még azt hittem, hogy sikerült lejönnöm a sárga színről tavaly nyár óta, és a kék lesz az új kedvenc, de nem... 


Arra gondoltam, varrok hozzá egy blúzt batik anyagokból, mondjuk ezekből (de lehet, hogy a narancssárgát kihagyom belőle):
Egyébként pedig várom, hogy elálljon az eső, mert holnap kezdődik a Könyvhét. Munka után kinézek, már összeállítottam a kis listámat az újdonságokból: csupa "könnyű nyári olvasmány".

Rendszeres olvasók