2010. április 30., péntek

Kékfestő anyák napjára - 2

Megfogadtam Gina tanácsát és átdolgoztam kicsit ezt a kékfestő témát. Még mindig nem vagyok teljesen elégedett, de határozottan jobb lett. :-) 

Ez a "munka ünnepe" dolog nekem nem jön be, úgyhogy csak egyszerűen: jó hétvégét! Én egy futós-horgolós-tanulós pihenést terveztem, remélem minden összejön.

2010. április 28., szerda

Kékfestő anyák napjára

Nekem a kékfestő a legszebb anyag a világon: minden abroszom abból van. Gyerekkoromban voltam egy kékfestő műhelyben  és akkor szerettem bele: már nem emlékszem hol lehetett (talán Tiszakécskén), csak arra, hogy mennyire lenyűgözött, ahogy az anyagokat leengedték egy kútba festeni. 

Sok kékfestő foltmunkát láttam, de én soha sem készítettem eddig, nekem túl erős ez a szín ... Most barátkozok a gondolattal, hogy mégis lehet ebből varrni: ezt a szatyrot anyák napjára készítettem. Nem vagyok vele elégedett, mert nem lett tökéletes, de azért megmutatom...


Van még egy félig kész darab is... vasárnapig azt is be kell fejeznem :-).

Ja, és ezzel fogok nevezni az "anyagfaló" játékba ebben a hónapban, mert sikerült kicsit csökkenteni a kifogyhatatlan molinó készletet...

2010. április 25., vasárnap

Született tehetség ???

Díjat kaptam Melusee-től.
Ki is teszem ide:
Vegyesek az érzéseim, mert én annyira de annyira kishitű vagyok, nem hiszem, hogy bármiben is tehetséges lennék, de azért nagyon köszönöm, igazán jól esik.
A szabályokat is ide másolom:
1. Ha valaki adja én elfogadom, ellenvetés nélkül.
2. A logót kirakom a blogomba.
3. A szabályzatot kirakom a blogomba.
4. Megnevezek 6 másik blogot, akinek továbbadom a díjat.
5. Kitöltöm a tesztet.


Név: ... kicsit mókásan hangzik, de már hozzászoktam. 
Becenév: ha ezt leírnám, minden tekintélyem végleg oda lenne :)
Lakhely: Budapest, Újlipótváros, remélem már nem sokáig... 
Születési hely: egy szép kis város ott ahol a Zagyva belefolyik a Tiszába: Szolnok, mindenkinek figyelmébe ajánlom a Szigligeti Színházat (ahol dolgoztam is) és a kedvenc modern szobromat: Óvónő gyermekekkel - remélem még megvan
Magasság: 162 cm ... Gábor szerint hobbit vagyok
Névnap: nem tartom számon (szégyen, de másokét sem)
Foglalkozás: pénzügyi kontroller :-( ehhez is kell némi kreativitás
Testvérek: Juckó, Ancsa és Peti ... én voltam a világ közepe, amíg meg nem születtek...
Anyanyelv: magyar, de nem beszélem túl jól
Beszélt nyelvek: az angolt szerencsére napi szinten használom, az oroszt kicsit rég próbáltam... 

Gyűjtemény: épp felszámolom mindet... kivéve az anyagokat, mert anyaggyűjtemény nélkül nem lehet foltvarrni (vagy élni?) 
Kedvencek: állandóan változnak... most épp a varrógépem, az autóm, a kerékpárom, az ipodom és még minden amit a profilomban felsoroltam... 
Cipőméret: teljesen átlagos (38) 
Zsebpénz: nem emlékszem rá mennyi lehetett vagy volt-e, valahogy a pénz túl földi dolog nekem ... elég lazán is kezelem 
Álom: inkább rémálmaim vannak, állandóan vizsgáznom kell bennük, amúgy nappal is álmodó típus vagyok 
Háziállatok: még soha sem volt, de már álmodok róla. Egy magyar vizslát szeretnék (Gábor szerint a vizsláknak nagy a mozgásigényük, de nekem is, úgyhogy máris hasonlítunk)

6. Megnevezem, hogy kitől kaptam a díjat és nagy színes betűkkel kirakom a blogomba.
Köszönöm még egyszer Melusee. Tovább pedig olyan valakinek adom (bizony, most megszegem a szabályokat), akinek a blogja olyan vidám, hogy ha rossz kedvem van, benézek hozzá, hogy felviduljak:

2010. április 23., péntek

Varrógép karbantartás

Ma megolajoztam és zsíroztam a kicsikét és készítettem néhány fotót.

Azt írtam nemrég, hogy a Singer FW 221K csak egyenesen tud varrni, de ez nem teljesen igaz, mert egy ördögi szerkezetnek (automatic zigzagger :-) ) köszönhetően tud azért egy-két díszvarrást is készíteni.

Használok modern gépeket is, de messze ezen az ócskaságon a legnagyobb élmény a varrás...

A hétvégém ismét a suli és a választás jegyében telik majd. Sajnos idén ki kell hagynom a critical mass-t, amit feltétlenül ki kell próbálni mindenkinek egyszer ...
Biciklivel araszolhatsz a biciklis dugóban, vagy átgurulhatsz a Budavári Alagúton...halálfélelem nélkül. Nem is kell mondanom, hogy a csúcspont az Andrássy út...tele biciklisekkel. 

2010. április 21., szerda

Önvédelmi horgolás

Mit tehet az ember, ha este, munkából hazatérve egy beteg férfit talál otthon, akinek talán már 36 fokos láza is van, na meg kezd fájni a torka és egy sérült állat tekintetével néz rá...
Sarkon fordul és inkább visszamegy a munkahelyére billentyűt nyomogatni?

Neeem.

Ellátja a beteget, majd horgolni kezd... az olyan megnyugtató, csöndes elfoglaltság.

(Imádom ezt az ananászos mintát, annyira jól mutat minden fonalból. Ez most épp a Catania verzió.)

2010. április 17., szombat

Lamia

Épp azt fontolgattam, hogy kitörlöm magam az összes közösségi oldalról, mert egyre többen jelölnek  barátnak (fura, mert szerintem antiszociális vagyok), de most a facebook-on felbukkant valaki a múltból, akinek nagyon örültem... 
Ő Lamia Egyiptomból. Együtt tanultunk Szentpéterváron és együtt is laktunk. Együtt laktunk még Másával is, aki szerintem a tanulmányait üzletszerű kéjelgésből fedezte, de ez csak egy megérzés... Lamiának soha sem említettem. 
Lamia muzulmán vallású, nem ivott alkoholt. Egyszer ugyan berúgtunk a piacon a romlott "szok"-tól, de neki ez szintén nem tűnt fel...
Nem vette észre azt sem, hogy a finn fiúk már reggel részegen jelentek meg az egyetemen (mert alkohol nélkül ők is antiszociálisak voltak) és végül bevitték őket a rendőrségre.
Lamiával naponta kétszer együtt imádkoztunk. Nem tudtam megértetni vele, hogy nem vagyok vallásos ezért  inkább végig a Himnuszra és a Szózatra imádkoztam. 
Lamia nem evett disznóhúst, viszont marhahús konzerv helyett tévedésből több karton sűrített tejet vásárolt, amit hetekbe tellett elajándékozni és feldolgozni. Azóta iszom a teát sok sűrített tejjel.
Van még egy szürreális emlékem (nem is tudom tényleg megtörtént-e vagy csak álmodtam): ülünk a Kirov balettben, a Hattyúk tavát nézzük egy első emeleti páholyból... a színpadra besorjáznak a hattyúk, erre a nézőtéren több száz japán és amerikai turista felpattan és vadul villogtatni kezd a fényképezőgépével. Hangosan nevetünk rajtuk.

Most persze csak a mókás dolgok jutottak az eszembe Lamiával kapcsolatban, de voltak sötét napjaink, még össze is vesztünk egyszer.
Visszavágyok Szentpétervárra, de tudom, hogy semmi értelme sem lenne odamenni nélküle.
Most azt kérdezi, hogy nincs-e kedvem meglátogatni Egyiptomban, és én meg azt kérdezem, hogy nincs-e kedve egy orosz úthoz...

2010. április 14., szerda

Alíz az irodában

'The Rabbit-Hole went straight on like a tunnel for some way and dipped suddenly down so suddenly that Alice had not a moment to think about stopping herself before she found herself falling down a very deep well' 

"A nyúlüreg egy darabig egyenesen haladt, mint egy alagút, majd hirtelen lejteni kezdett; olyan hirtelen, hogy Alíznak egy másodperce sem volt fontolóra venni, hogy megálljon; máris zuhanni kezdett egy szemmel láthatóan nagyon mély üregben."


Egy kis ráadás: 
"„Hát,” gondolta Alíz magában, „egy ilyen esés után a lépcsőn legurulni igazán semmiség lesz! Milyen bátornak fognak tartani otthon! Meg se fogok mukkanni, még akkor se, ha leesem a háztetőről!” (Ez utóbbiban valószínűleg igaza is volt.)"


Kiegészítés: 
Az idézet Lewis Carroll: Alice's adventures in Wonderland könyvéből való és most már az én irodai belépőkártyatartómon is ott van (teljesen nem odaillő módon). 
Régebben annyira rajongtam a gyerekkönyvekért, hogy azt képzeltem, ha egy rakás gyerekem lesz, majd mind regényhősök után fogom elnevezni őket. Hát ez nem jött be, de azért még mindig olvasgatom Roald Dahl, Lewis Carroll vagy C. S. Lewis könyveit...

2010. április 11., vasárnap

Nyári táska

Ma végre elkészültem a korábban már megvillantott nyári táskával, ami olyan valakinek készült, aki - ellentétben velem - sokat szokott tengerparton nyaralni. 
Volt még néhány Bali batik maradékom és nem bírtam volna ki, ha nem használhatom fel... Rengeteg zsebet tettem rá kívül-belül, hogy az összes gyerek összes izéje beleférjen. Igen, egy sokgyerekes anyukáról van szó.
Lehet, hogy a "flying geese" nem a legjobb mintaválasztás, de a hullámos térhatású minta azért tagadhatatlanul tengerparti...

Most pedig ülök a TV előtt és vadul horgolok, minél vadabb dolgok történnek a választási műsorokban, én annál gyorsabban horgolok... lehet, hogy még ma befejezem a pulcsit. :-) Nem tudtam magamról (mert nem nézek TV-t időhiány miatt), hogy tudok a képernyő előtt horgolni, lehet, hogy többet kellene ezt csinálnom és akkor csatlakozhatnék a horgolós bloghoz. :-)

Ma nem csak a költészet napja és József Attila születésének évfordulója van, hanem az én Dédim,  Piczman Anna, is ma született. Ma lenne 106 éves :-). Ő tanított meg varrni egy lábbal hajtós Singer varrógépen. Sok dologban hasonlítok rá...

2010. április 8., csütörtök

Narancssárga napraforgó

Régi álmom teljesült: végre sikerült valamit ráaplikálnom egy pólóra. Mivel nem volt itthon ragasztófátyol, ezért ezt csak úgy rágombostűztem és odavarrtam. Az én kis ósdi varrógépemmel (!!!) most annyira lelkes vagyok, hogy ennek még biztos, hogy lesz folytatása. Ki is mostam gyorsan, elég jól bírta.

A héten elvesztem, nem volt időm varrni, a hétvégén meg suli és választás... pánikolok: előadást kell tartanom angolul a könyvkiadásról és át kell utaznunk a fél országon, mert persze nem ugyanott szavazunk...

De holnap már biciklivel megyek dolgozni. Eddig csak az autóból figyeltem, hogy mennyien bicikliznek (és mennyien szabálytalankodnak), teljesen függetlenül a BAM-tól, én is rászántam magam.
A Kiskörúton felfestett kerékpáros sávtól egyenlőre távol maradok, szerintem az még nincs kész... marad a budai rakpart.
Ha egyszer majd elkészül a részecskegyorsító amit a Műegyetem elé építenek és megnyitják a biciklis utat akkor azok közé a szerencsések közé tartozok majd akik ajtótól ajtóig kerékpárúton járnak... addigra azonban úgy néz ki, elköltözünk Pestről.

2010. április 2., péntek

Alma alma alma ...

Ezzel a táskával szerettem volna nevezni az anyagfaló játékra márciusban, de úgy tűnik ebből már csak április lesz. Azért csúsztam el vele, mert kitaláltam, hogy egyenként körbevarrom az almákat... de utána kitaláltam, hogy mégsem... és azóta gondolkozok, hogy hogyan is legyen.

Mindenkinek jó pihenést kívánok Húsvétra, varrjatok sokat!

A húsvét mellett mi még mindig megünnepeljük az április negyedikét :-)), persze csak azért, mert Gábor akkor született, de én gonosz vagyok és eléneklek néhány mozgalmi dalt... egyébként meghívom a Kistücsökbe és vettem neki sok-sok ajándékot.

Rendszeres olvasók